Megjelenés a médiában

Megjelenés a médiában

2019.07.08. – Nógrád Megyei Hírlap – Szondi György várkapitányának kora elevenedett meg Drégelypalánkon

Drégely várának romjai a nemzeti örökség részét képezik. A véráztatta történelmi falak lábainál 27. alkalommal szerveztek Drégelypalánk lakói múltidéző programsorozatot a Szondi-kultusz ápolására. A hősi csata 467. évfordulójának résztvevői igazi időutazást tehettek.
Tovább a teljes cikkre!


2019.04.04. – Természetjáró – Drégely vára

A Börzsöny északi részén, a Nógrád megyei Drégelypalánk községtől délre, a magyar–szlovák határ közelében egy magányos sziklacsúcson emelkedik Drégely vára. Az erdőségekkel körülvett 444 méteres magaslaton található várromért és a pompás kilátásért megéri felkapaszkodni.
Tovább a teljes cikkre!


2018.11.11. – MTVA – Aranyok aranya, Hősök és antihősök

Irodalmi és történelmi nyomozókaland 7 országon s 33 városon át, Arany János születésének 200. évfordulóján, a költő történelmi balladáinak és életének fontos helyszíneit bejárva. (Köztük Drégely várát is) A 8 részes sorozatban Ugron Zsolna író, valamint Várkonyi Gábor és Csorba László történészek Arany János irodalmi és történelmi iránytűjével járják be Európát.
A videó megtekintése!


2018.10.28. – EchoTV – Élő Örökség – Drégely várának története

A videó megtekintése!


2018.10.24. – Nógrád Megyei Hírlap – Drégelypalánki élményeken át Szondival

Három évvel ezelőtt, 2015 szeptemberében nyitotta meg kapuit a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ a látogatók előtt. A barátságos látogatóközpont interaktív elemekkel gazdagított kiállítása, programjai látványos formában mutatják be Szondi várkapitány hős korát.
Tovább a teljes cikkre!


2018.10.05. – Drégely vára (KárpátPress)


2018.07.22. – Turista Magazin – Szondi-emlékek nyomában

A Börzsönyhöz kötődő érdekes földrajzi nevek és a hegység eldugott zugai szinte kifogyhatatlanul szolgáltatják a látnivalókat és a történeteket. A térképet nézegetve akadtam rá a Szondi György nevét viselő emlékfasorra, egy hajdani kápolna helyére és egy titokzatos alagútra. Drégelypalánkról indulva egy 16 km-es körtúrával nemcsak ezeket kerestem fel, hanem Drégely várát és a históriájához tartozó egyéb legendás helyszíneket is.
Tovább a teljes cikkre!


2018.07.09. – Nógrád Megyei Hírlap – Ámulva figyelték az oszmán rabszedést (galéria, videó)

1552. július 9-én halt hősi halált Szondi György, Drégely kapitánya, aki 146 katonájával védte várát Hádim Ali budai pasa 12 ezer fős serege ellenében. Emlékét máig életeik a helyiek, például a hagyományos várjátékok formájában.
Tovább a teljes cikkre!


2018.07.08. – Concrete Média – „Bajvívás és mulatság” Drégelypalánkon

Az időjárás kicsit átírta a Szondi várjátékok programját, a hirtelen lezúduló eső elmosta a Sáferkúti tisztást, így a rendezvényt szombaton a községben tartotta meg Drégelypalánk község önkormányzata.
Tovább a teljes cikkre!


2018.05.14. – Concrete Média – Szondi várfutást rendeztek az Emlékhelyek Napján Drégelypalánkon

Május 12-én, szombaton délelőtt első alkalommal startolt el a „Légy Te is Szondi vitéze!” – Roham Drégely várához futóverseny Drégelypalánk központjából. A verseny egy rendszeresen futó drégelypalánki házaspár, Deme Mária és Deme Lajos ötlete alapján indult, a Szondi Kiállítótér és Turisztikai központ állt a kezdeményezés mellé. Az egyedi programokkal fűszerezett megmérettetésen 87 futó állt rajthoz, hogy leküzdje a két táv – 3, 6 kilométer – valamelyikét. Az érdeklődők viselet- és fegyverbemutatót láthattak, kemencés kenyérlángost kóstolhattak, a bátrabbak korabeli ruhákba öltözhettek.
Tovább a teljes cikkre!


2018.05.12. – TV2 Tények – I. Szondi Várfutás
Rólunk is hírt adtak!


2018.04.24. – Nógrád Megyei Hírlap – Igazi középkori lakomát csaptak György napjára

Az apród délcegen „vigyázzba” vágta magát. Szondi György, a várkapitány meglapogatta a kis legény vállát, majd röpke bemutatót tartott a kardforgatás tudományából, miközben mozdulatait pompás középkori ruhába öltözött hölgyek és többtucatnyi vendég szemlélte a kiállítótér és turisz­tikai központ udvarán.
Tovább a teljes cikkre!


2018.04.17. – 9.tv – Barangoló, Drégelyvár
Egy kisfilm Drégely váráról és rólunk! Sok, hasznos, érdekes információval!
Köszönjük a lehetőséget Pongrácz Andrea és Domonkos Lajos!


2017.11.20. – Nógrád Megyei Hírlap – Visszavonul a várvédő, de a munka nem áll meg

Középkori körülmények között zajlik már évtizedek óta Drégely várának helyreállítása. A munkálatok lelke és motorja, Teszári Károly a napokban bejelentette visszavonulását. Rendkívüli tisztújító közgyűlés tartott a napokban a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület Drégelypalánkon. – tájékoztatta lapunkat a drégelypalánki Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója. Pásztor Ildikó hozzátette: jelentős változás, hogy Teszári Károly, aki nyolcvanadik életévébe lépett, korára hivatkozva lemondott a Drégelyvár Alapítvány kuratóriumi elnöki posztjáról. Mivel az egyesület gyakorolja az alapítói jogokat, emiatt kellett összehívni a közgyűlést.
Tovább a teljes cikkre!


2017.11.13. – Mit keres Szondi két apródja a budapesti Nagykörúton?

Ha sétált már a körúton, biztosan felfigyelt egyes régi épületek különleges kidolgozottságára. Olykor igazi remekművek néznek ránk a homlokzatokról. Ilyen számomra az Oktogon és Nyugati tér között, a Szondi utca sarkán található nagy méretű mozaik, Haranghy Jenő festő- és iparművész alkotása.
Tovább a teljes cikkre!


2017.08.17. – Nógrád Megyei Hírlap – Gyermekek Szondi táborában

Egy héten keresztül negyvenhat nyugat-nógrádi kisdiák érezte remekül magát és vérteződött fel hasznos ismeretekkel a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ által szervezett napközis Erzsébet táborban.
Tovább a teljes cikkre!


2017.07.10. – Nógrád Megyei Hírlap – Várjátékok az ódon romoknál

A 465 évvel ezelőtt vívott hősies csata tiszteletére rendezték meg a 444 méteren magasodó erődítmény romjainál, és a hegy lábánál található Schaffer-kútnál szombaton a Drégelyi Várjátékokat. Természetesen nem maradhattak el a puskák és lövegek durranásai, a kardcsörtetések, és a sokszínű középkori vásári kavalkád.
Tovább a teljes cikkre!


2017.07.05. – Nógrád24.hu – Drégely várának visszafoglalását idézik fel a Szondi várjátékokon

Drégely várának 1593-as visszafoglalását jelenítik meg a Szondi várjátékokon szombaton a Nógrád megyei Drégelypalánkon. A várvédelem korszakát történelmi ihletésű programokkal idézik fel Drégely váránál, amely az ország egyik történelmi emlékhelye.
További a teljes cikkre!


2017.06.19. – Nógrád Megyei Hírlap – Jótékonysági „madaras nap”

„Egy nap a madarakért” címmel jótékonysági rendezvényt szerveznek a drégelypalánki Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban, a Fő út 22. szám alatt. A főszervező, Sámuel Zsuzsanna természetvédő, – akit leginkább a honti kétéltű-terelőrendszer mindeneseként és monitorozójaként ismert meg az ország, – lapunk kérdésére elmondta, hogy a június 24-én, szombaton sorra kerülő rendezvény Telegdy Ágnes író „Az egerészölyv balladája” című művével kezdődik. Ezután ő maga, mint főszervező tart előadást, „Miért védjük a madarakat?” címmel. Hozzátette, hogy a programban szerepel jótékonysági vásár is, amelynek bevételeiből egy madármentő állomásnak vásárolnak különféle madáreleségeket. Lesz még emellett madaras vetélkedő, ami kirakóból, madártotóból, más játékos feladatokból, a természetről, a madárvilágról való beszélgetésekből áll.
Tovább a teljes cikkre!


2017.06.13. – Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében – Drégely vára

Veszprém bevétele után a török a Hont vármegyei várak ellen fordult és 1552. július 6-án Ali basa vezetésével 12000 főnyi török sereg érkezett Drégely vár falai alá. A vár feladására történt felszólítás visszautasítása után azonnal megkezdte a mindössze 147 emberrel védett Drégely ostromát, 4 nap után 1552. július 10-én el is foglalta azt.
További információk!


2017.04.24. – Nógrád Megyei Hírlap – Szondik és Györgyök találkoztak

Ma van Szent György-napja: jeles időpont ez a naptárban, régen ekkor hajtották ki a jószágot a legelőkre, fogadtak pásztorokat és béreseket a gazdák. Az elmúlt hét végén Drégelypalánkon is megemlékeztek a György-napról, már csak a várvédő nemzeti hős keresztneve előtt tisztelegve is: ezen alkalomból három Szondi György tette tiszteletét a helyi turisztikai központ szombati György-napi rendezvényen, amelyen több érdekes program várta a látogatókat.
Tovább a teljes cikkre!


2017.04.21. – Drégely vára (látványrajz)


2017.04.15. – ThePostPlanet blog – Drégely vára

Szerencsére jó időt fogtam ki a hétvégére és sikerült egy kicsit kimozdulnom. A cél Drégelypalánk volt, onnan pedig a vár. Az útnak ketten vágtunk neki egy kedves, régi barátommal. Kocsival mentünk: ez nagyjából egy egy órás utat jelentett számunkra (Budapest tetejéről nagyjából másfél óra lenne). A fák nagy része már zöld volt: így elég hangulatos volt az utazás.
Tovább a teljes cikkre!


2017.04.05. – Kirándulás a történelembe
Szondi György és maréknyi védőseregének hősi története – Útikalauz és fényképes beszámoló Drégely váráról – Egri Gábor írása

Várady érsek 1544-ben nevezte ki a vár kapitányává Szondi (vagy Szondy) Györgyöt, aki sürgette az erősség kijavítását és kellő felszereltségét az egymás után íródott panaszos leveleiben, azonban a vár nagyon rossz állapotban várta a közelgő török támadást, falait megrongálta egy villámcsapás, mely lőporát is felgyújtotta. A csekély létszámú helyőrsége – ami 80 katonából, a király által felfogadott 40 zsoldosból és Selmecbánya 26 katonájából állt – többször is összecsapott a környékbeli falvakat fosztogató török portyázókkal.
Tovább a teljes cikkre!


2017.04.04. – Nógrád Megyei Hírlap – Minden jeles ünnepre készülnek

Ahogy kitavaszodik, úgy indul be mindenütt a „szezon”. Nincs ez másképpen a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban sem, ahol az esztendő minden jeles napjára szerveznek különféle programokat.
Tovább a teljes cikkre!


2017.03.31. – Kirandulastippek.hu – Drégely vára és Szondi Kiállítótér

A magyar történelem egyik leghősiesebb várostromának helyszíne, Drégely vára, a Börzsöny északi vonulatának egyik hegycsúcsát koronázza, Drégelypalánk felett. 1552-ben, a gazdag felvidéki bányavárosok ellen meginduló hatalmas török sereget négy teljes napig tartóztatta fel Szondy György várkapitány és maroknyi katonája. Drégely várának látogatását teljessé tevő, kihagyhatatlan programpontja a Drégelypalánkon a falu központjában kialakított, új, interaktív, jól átgondolt, látogatóbarát látogatóközpont, a Szondi Kiállítótér.
Cikk Drégely váráról!
Cikk a Szondi Kiállítótérről!


2017.03.21. – Nógrád Megyei Hírlap – Nyílt nap Szondi társaságában

Népszerűsítő jelleggel, kifejezetten pedagógusok számára szerveztek nemrégiben nyílt napot
Drégelypalánkon, a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban.
Tovább a teljes cikkre!


Legendák nyomában Drégelypalánkon – Megjelenés a Túrabakancs kiadványban (2017)


2016.12.15. – Drégely vára – drón légifelvétel


2016.12.12. – Turista Magazin – A Börzsöny legizgalmasabb vára – Drégely

Több mint 700 éve vár, ebből közel 500 éve rom. Mindenki hallott már róla, de jóval kevesebben jártak a falainál. Ostrománál a magyar történelem egyik legdrámaibb küzdelme zajlott, várkapitánya – Szondi György – pedig a török háborúk egyik legvitézebb harcosa, aki hősiességével örökre beírta magát a történelemkönyvekbe.
Tovább a teljes cikkre!


2016.11.17. – Nógrád Megyei Hírlap – „Élő csodák” Szondi birodalmában

Két, tehetséges fiatal fotóművész-jelölt alkotásait láthatja vasárnapig a közönség Drégelypalánkon, a Szondi Kiállító és Turisztikai Központban. Kovács Donát és Megyeri Máté fotóinak közös gyűjteménye az „Élő csodák” nevet viseli.
Tovább a teljes cikkre!


2016.08.13. – Gazdafórum az EchoTV-n
A Börzsöny 444 méteres sziklacsúcsán állt valaha Drégely vára. A középkori falu a vár alatt lévő völgyben terült el, ezt a helyet ma erdő borítja. A környéken valaha vitézek portyázhattak, napjainkban a terület a biogazdálkodás része. A szinte érintetlen tájon rengeteg a gyógynövény.


2016.07.05. – Szondi György, Drégely hőse

1552. július 6-án Hádim Ali budai pasa, csaknem 10 000 fős seregével ostromgyűrűbe fogta Drégely várát. A várat Szondi György száznál alig több katonájával védte…
Tovább a teljes cikkre!


2016.06.20. – Felhőbe hanyatlott a drégeli rom… – Népművelők Szondi nyomában

A Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Irodája és a Nógrád Megyei Népművelők Egyesülete közös szervezésben szakmai tapasztalatcserére invitálta a megye közművelődési szakembereit június 15-én Drégelypalánkra. A Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ tavaly szeptemberi átadása óta folyamatosan terveztük a közös megtekintést, mintegy a közművelődési szakma lehetséges bővítésének, turisztikai irányba való nyitásának megtapasztalását, egy jó példa megtekintését.
Tovább a teljes cikkre!


2016.03.16. – Felvidék.ma – Szondy György nyomában Drégelypalánkon

A Honti Múzeum és Galéria Baráti Köre szervezésében egy autóbusznyi történelem- és természetkedvelő ipolysági indult a drégelypalánki Szondy Kilátótérbe és Turisztikai Központba. Drégely várának szomszédságában nagy tisztelettel és méltóképpen őrzik Szondy György és maroknyi serege hősies helytállásának emlékét. A határ közelsége miatt számtalan felvidéki turista keresi fel a Börzsöny lábánál meghúzódó kis települést. A március 12-én érkező ipolysági negyvenöt fős csapat volt az első nagyobb létszámú vendégcsoport a központban.
Tovább a teljes cikkre!


2015.11.18. – Történelmi Kaleidoszkóp – Drégely hőse, Szondy György

Drégelyvár ostroma Pándy Lajos festményén és a Drégelyvár romjai

1552. június 9-én Szondy a selmecbányai főbíróhoz küldött levelében már teljes bizonyossággal közli, hogy véglegessé vált: a török Veszprém megvétele után Drégely ellen fordul, és beveszi Ságot és Gyarmatot is. A bíró ígéretet tett Szondynak, hogy húsz zsoldost küld a várba. A bíró egy másik, a besztercebányai rézüzlet főgondnokához írott levelében kéri, hogy a kamara figyelmét hívják fel a Selmecbányához vezető utak védelmét ellátó várakra, Drégelyre, Ságra és Gyarmatra. Hadim Ali budai pasa Veszprém elfoglalása után, rövid pihenőt tartva Budán, július elején hadra kelt. „Budáról ágyúkat véve magához mintegy 8-10 000 emberrel Drégel ostromára indult.” 1552. július 6-án reggel az oszmán sereg a vár alá érkezett. Estére pedig, amint azt a jelentések megerősítik, már ostromzár alá is vették.
Tovább a teljes cikkre!


2015.11.10. – Vár a Börzsöny északi részén – Drégely vára
a Kelet – Nógrád közéleti magazinban


Vár a Börzsöny északi részén Drégely vára Drégelypalánk és Nagyoroszi községektől egyforma távolságra, a zöldellő hegyek egyik 444 méter magas sziklacsúcsán. A mongol könnyűlovasok elvonulása után, a horvát tengerpartról hazatérő Árpád-házi IV. Béla király parancsára végrehajtott várépítések idején emeltette a környező területeket birtokló Hontpázmány nemzetség.
Tovább a teljes cikkre!


2015.09.18. – Drégely vára, Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ és a
Csósza Manufaktúra az Itthon vagy! c. műsorban az MTVA-n.


2015.01.13. – Nyugat-nógrádi Napok – Visszatekintő – 2014: Középkori forgatag Drégely váránál

Így, télvíz idején szeret az ember visszagondolni a nem is olyan távoli, meleg, napfényes napokra. Mi is így teszünk: tavaly nyáron rengeteg eseményen megjelentünk, rengeteg helyszínről tudósítottunk. Most, június elejétől szeptember végéig, időrendbe szedve visszatekintünk arra, hol is jártunk, honnan tudósítottunk. Reméljük, másokban is kellemes emlékeket idézünk.
Tovább a teljes cikkre!


2014.10.18. – Várjáró Magazin – Drégely – Szondi-szonda? Vár a kultusz mögött, a föld alatt és a szikla felett

Ez bizony nem a „bús düledékeiden”. Ez egy másik történet, amely „felhőbe hanyatlott”, amíg Arany János meg nem teremtette újból. Mondhatni az, hogy Drégely vára pusztulása óta kőről – kőre és évről – évre emelkedik, nagyobb részben köszönhető Arany Jánosnak, mint magának Szondi Györgynek. A „drégeli rom” képe alapot adott az alatta elterülő falvaknak egy új arculat kiépítésére, éppen csak egy Szondi-kultuszt kellett hozzá előrántani a semmiből, és felépíteni a nevezett várat. A nemzeti hős várvédő alakja valahol a 19. század közepén kezdett újra körvonalazódni. A nemzeti romantika szülte alaphangulatban, 1883-ban – hosszabb vitát követően – végül a vár mellett, Szondi elestének helyéhez közel kezdődött meg a húsz évig tervezgetett Szondi-kápolna építése, amelyet az elkészülést követő évben, 1885-ben fel is szenteltek.
Tovább a teljes cikkre!


2008. – A Nagy Versmondás – Arany János: Szondi két apródja a drégelyi várban


1952.07.15. – Népszabadság – Nógrád megye népe a drégelyi hősökre emlékezik…


1952.07. – Filmhíradók Online – Emlékezés Szondy Györgyre 1552-1952.

„A XVI. században Drégely vára a felvidék egyik védelmezője volt a török hódítók ellen. Szondi György, a vár kapitánya százfőnyi őrség élén életük feláldozásával tartóztatta fel Ali hasa tízezres seregét.”
A videó megtekintése!


1895. – Turisták Lapja – Drégelyvár és vidéke